Matthew Parker, autorul cărţii Goldeneye: Where Bond Was Born, a precizat că „James Bond a reprezentat cu adevărat istoria britanică. Ilustrează puterea britanică în toate colţurile lumii”, scrie History.
În 1946, Fleming şi-a construit casa, pe care a numit-o Goldeneye, în Jamaica, care pe atunci era colonie britanică. Acesta era un loc pe care scriitorul îl iubea, deoarece îi amintea de zilele de glorie ale imperiului. În acea perioadă, „Fleming era tratat cu consideraţie şi respect, pe care el, ca britanic, considera că le merită”, susţine Parker.
În timpul scrierii primului roman cu James Bond, Casino Royale, în 1952, Fleming putea vedea schimbările care se petreceau în Jamaica pe măsură ce puterea britanică se prăbuşea, iar, desigur, acesta nu era încântat. „Nu îi plăcea faptul că negrii aveau drept de vot, formau partide politice şi că cereau mai mult respect”, precizează Parker.
Puterea globală a Marii Britanii era un motiv recurent în cărţile lui Fleming, menţionând de nenumărate ori cum britanicii au devenit leneşi şi critica americanii că sunt obsedaţi de bani.
Există şi o paralelă interesantă între Agentul 007 şi Imperiul Britanic. Pe măsură ce imperiul intra în declin, şi Bond făcea acelaşi lucru. În ultimele romane, acesta se schimbase, din spionul viclean de la început devenise obosit şi cu patima băuturii. Într-o scenă memorabilă, Tanaka, capul serviciului secret japonez, îl ironizează: „nu numai că ai pierdut un mare imperiu, dar pari aproape nerăbdător să îl dai cu ambele mâini”. Bond nu a avut energia de a se contrazice.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Când va fi lansat noul film ”James Bond”? Producătorii au anunţat data lansării
James Bond este un „beţiv impotent”, spun cercetătorii
CIA dezvăluie bizarele dispozitive ale agenţilor speciali (FOTO)
O specie de rozătoare pe cale de dispariţie a primit numele spionului James Bond